top of page

Proč bych nevolil komunisty

Tento článek je reakcí na tento článek: Proč budu volit komunisty aneb Tahle země není pro starý

Souhlasím s tím, že i dnes je spousta problémů a není to ideální, možná to ve výsledku není ani lepší než komunismus, i když dle mého názoru to přeci jen lepší je. Každopádně zavést znovu komunismus by možná vyřešilo problémy, které máme teď, ale vrátilo by nám problémy, které byly tenkrát. Takže vrátit se zpět ke komunismu by byl jen krok zpět a my potřebujeme jít spíše vpřed. Například naše rodina je na tom dnes mnohem lépe než tenkrát a věřím, že pro spoustu rodin to také platí. Na druhou stranu věřím, že pro spoustu rodin je to naopak zase v něčem horší. Ale aby byly obě "půlky" spokojené je potřeba vymyslet něco nového a lepšího a ne se jen ze strachu vracet ke starým věcem, které fungovaly jinak a v některých ohledech možná lépe.


Hlavní problém je podle mě v nás samotných, v "obyčejných" lidech. Poslušně posloucháme ty "nahoře" a nedokážeme si stát za svým. Myslím, že sametová revoluce byla příkladem toho, že tady jsou i lidé, kteří si za svým stojí a chtějí bojovat za lepší podmínky a lepší stát. Potom se ale bohužel opět k moci dostala spousta lidí, kteří touží hlavně po moci a na lidech jim až tak nezáleží. Například rozdělení Československa byla velká chyba a občané s tím tenkrát nesouhlasili a rozdělit se nechtěli. Všichni víme, že Slovensko díky tomu nese mnohem větší následky než my (samozřejmě to pak zhoršilo i zavedení ura) - ale po bitvě je každý generál...


Je mi jenom 26 let, takže si nepamatuji jaké to bylo za komunistů, ale z příběhů, které mi vyprávějí rodiče a známí, mi stojí vlasy hrůzou. A když se blíží volby tak mi všichni říkají: "Zvol koho chceš, v podstatě je to jedno, ale prosím, hlavně ne komunisty."


Pokud bych měl někdy ještě volit, jakože já skoro nikdy nevolím, protože v tom vážně nevidím smysl, tak nevím koho bych vybral, protože na sto procent nesouhlasím ani s jedinou současnou politickou stranou, včetně komunistů. Možná potřebujeme nový systém, něco úplně jiného než politiku. Nebo třeba stačí vyměnit lidi, kteří jsou v politice a založit zcela nové strany. Nevím jaké je ideální řešení, ale snažit se neustále jen něco zlepšovat - ať už volbou nové strany, přímou volbou prezidenta apod. - nám vždy přinese spoustu nových problémů (možná, že Zemana by nikdy politici nezvolili, možná...). Takže podle mě je potřeba udělat spíše revoluci. A nemusí být násilná, není nutné dělat protestní akce (i když na škodu by to asi nebylo).


Pokud hlavně začneme měnit sami sebe a svůj postoj k věcem a hlavně k ostatním lidem, teprve potom můžeme začít měnit politiku a další složitější věci. Někdo kdysi řekl: "The problem with the world is that we draw our family circle too small" neboli "Problém se světem je, že kreslíme náš rodinný kruh příliš malý". Ten někdo byla Matka Tereza. A neříkám, že bychom se měli hned teď začít ke všem chovat jako ke své rodině, protože v současné době by toho spousta lidí využila a okradla nás nebo něco horšího. Ale určitě je potřeba snažit se pomáhat ostatním a zároveň se snažit být dost opatrný, abychom zase někomu nenaletěli.


A i když jsem si taky vždycky myslel jak je to v naší zemi špatné, tak pokud to srovnáme s ostatními zeměmi, tak na tom zase až tak špatně nejsme. Ano, oproti západní Evropě a Spojeným státům jsme chudí, ale oproti východu, Africe a Střední Americe jsme zase bohatí a máme spoustu věcí, které oni nemají. Hlavně oproti například Severní Koreji máme konečně svobodu (minimálně tu, že nám nikdo nemůže zakázat se odstěhovat, pokud se nám tady nelíbí). I oproti Spojeným státům nebo Británii máme některé výhody (samozřejmě i spoustu nevýhod). Ale i když tady je a vždy bude potřeba něco zlepšovat, je nutné se na věci dívat i z té druhé strany, vážit si nejdříve toho co máme a potom se snažit zlepšit a zajistit to co nemáme. Sám nevím co z toho je pro nás složitější...


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Me
  • Twitter App Icon
  • Pinterest App Icon
  • YouTube Classic
  • Google+ App Icon
bottom of page